Samenwerken Tegen Online Racisme

The Digital Us

Commentaarsecties op social media staan steeds vaker vol hatelijke en racistische opmerkingen. Stoor jij je daar aan, maar weet je niet wat je ertegen kunt doen? Meld je hier aan voor The Digital Us en kom in actie! 

The Digital Us is een gratis online training van vijf weken voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud. In wekelijkse sessies van tweeënhalf uur ga je in gesprek met jongeren met verschillende achtergronden. Het doel is om van elkaar te leren en gezamenlijk actie te ondernemen tegen online haat en racisme.

Wat ga je precies doen? 

 • Dialoog: Je voert met een diverse groep jongeren eerlijke, empathische gesprekken over onderwerpen als culturele afkomst, etniciteit, privilege, representatie en stereotypen.
 • Training: Je leert technieken om depolariserend te communiceren en effectief tegenspraak te geven, daar waar online racisme en polarisatie plaatsvindt.
 • Praktijk: Samen met andere deelnemers pas je de geleerde technieken toe in de praktijk en help je mee om sociale media veiliger en inclusiever te maken.

Alle sessies worden begeleid door ervaren facilitators, trainers en coaches.

Waarom zou je meedoen?

 • Concrete impact: Je steunt slachtoffers van online haat en racisme en helpt social media veiliger en inclusiever te maken voor iedereen.
 • Vaardigheden: Je versterkt je skills op het gebied van actief luisteren, kritisch denken, zelfreflectie, empathisch leiderschap, interculturele communicatie en nog veel meer!
 • Geld verdienen: Je kunt €200 verdienen als je de geleerde lessen toepast door online tegenspraak te geven op racistische opmerkingen en ons daarvan screenshots stuurt.

Enthousiast geworden?

Kom uit je bubbel en meld je hier aan voor The Digital Us!

We gaan in de week van 6 mei van start met een nieuwe reeks trainingen. De deadline voor inschrijvingen is zondag 28 april.

NB: The Digital Us biedt geen ruimte om het bestaan van racisme, islamofobie, antisemitisme of een van de andere ‘ismen’ te betwisten. 

 

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met het projectteam. Volg ons ook op: Instagram.

Wat je kunt verwachten

 • Gratis professionele training en begeleiding: Een praktische aanpak met een combinatie van dialoogsessies, training en praktijkervaring voor een zowel educatief als inspirerend leerproces.
 • Maak impact op sociale media: Grijp de kans om actief bij te dragen aan het vormen van een veiligere en meer inclusieve online omgeving. Spreek je uit! Dit is jouw speelveld, waar je elke dag tijd doorbrengt. Nu kun je het ten goede veranderen. 
 • Ontwikkel cruciale vaardigheden: Ontwikkel jezelf en investeer tijd in je persoonlijke groei. Verbeter je communicatie skills, zelfreflectie, kritisch denkvermogen. Leer ook hoe je effectief en constructief online communiceert waarmee je polarisatie kunt aanpakken. Deze vaardigheden komen niet alleen online, maar ook in het dagelijks leven van pas.
 • Bouw een waardevol netwerk op: Ontmoet en verbind je met gelijkgestemde jongeren, bondgenoten en professionals. Dit is jouw kans om een netwerk op te bouwen dat je kan ondersteunen in zowel je persoonlijke als professionele groei.
 • Omarm diversiteit en inclusie: Jouw stem is belangrijk, juist daar waar verschillende ervaringen en perspectieven samenkomen. Dit verrijkt jouw begrip van maatschappelijke kwesties en geeft je een bredere kijk op de wereld.
 • Draag bij aan positieve sociale verandering: Dit is jouw kans om actief bij te dragen aan een inclusieve samenleving. Jouw deelname aan ‘The Digital Us’ betekent dat je mee bouwt aan een positievere toekomst.
 • Ontvang na afronding een certificaat: Na het succesvol afronden van het traject ontvang je een certificaat, wat waardevol kan zijn voor je CV en toekomstige carrièrekansen. Trainers en facilitators kunnen ook een referentie voor je schrijven. 
 • Verdien geld met het geven van tegenspraak: Door de geleerde lessen in de praktijk toe te passen en tegenspraak te geven daar waar online racisme plaatsvindt, kun je €200 verdienen. Als bewijs dat je effectief hebt ingegrepen, vragen we je om screenshots en handles met ons te delen.

Meer over The Digital Us

‘The Digital Us’ is een vernieuwend project opgezet door de Sharing Perspectives Foundation en Build Up. Het is erop gericht om jongeren te leren hoe ze op een solidaire manier social media veiligere en inclusiever kunnen maken.

Jongeren in Nederland worden online veelal geconfronteerd met groeiende vijandigheid, haat en racisme. Juist wanneer zij zich uitspreken over sociaal-maatschappelijke onderwerpen en zich mengen in publieke discussies, worden ze blootgesteld aan haatdragende opmerkingen, discriminerende memes, beledigingen of bedreigingen vanwege hun etniciteit, huidskleur of culturele achtergrond. Nog te vaak wordt vervolgens de verantwoordelijkheid om online racisme en haat tegen te gaan gelegd bij diezelfde mensen die er slachtoffer van worden.

Dit is niet verrassend: je online uitspreken tegen racisme is moeilijk. Velen van ons hebben te maken gehad met een situatie waarin we aarzelden om een reactie achter te laten wanneer iemand racistische opmerkingen kreeg op een Instagram-post. Wat als ik de trollen hiermee niet juist activeer? Wat moet ik doen als de persoon mij begint aan te vallen, nadat ik mij heb uitgesproken tegen discriminatie?

The Digital Us streeft ernaar om jongeren te leren hoe je in plaats van bystander solidair kunnen zijn. We brengen mensen samen die online racisme ervaren met degenen die hier geen ervaring mee hebben, maar wel bereid zijn om van elkaar te leren, solidair te zijn en elkaar te ondersteunen om online interacties inclusiever en veiliger te maken. Dit doen we door middel van drie kern activiteiten: Dialoog, training en uitvoering. Begeleid door ervaren facilitators en trainers wordt ruimte geboden voor open, eerlijke en empathische gesprekken. Je leert van elkaar, en met elkaar, over welke strategieën werken om een positieve impact te hebben op sociale media. Samen met anderen pas je deze strategieën toe om sociale media inclusiever te maken.

Over onze aanpak

Dialoog- en training-sessies: In elk van de vijf online sessies zal er een ander onderwerp centraal staan. Dit zijn onderwerpen die te vaak onbesproken blijven, zoals culturele afkomst, etniciteit, representatie en stereotypen en privilege. Voorafgaande aan je online groepssessie kan het zijn dat je een artikel, video en/of podcast krijgt toegestuurd om door te nemen. Deze materialen zijn bedoeld als ‘food for thought’. De sessies, geleid door ervaren facilitators, bieden ruimte voor open, eerlijke en empathische gesprekken. Je leert strategieën om constructief te communiceren daar waar je racisme online ziet. De technieken die in de training aan bod komen zijn bewezen effectief om conflict en escalatie op social media tegen te gaan.

Praktijkperiode: Je stelt samen met andere deelnemers je eigen doelen en bepaalt hoe en waar je die strategieën en technieken in de praktijk wil brengen. Samen met je groepsgenoten pas je de technieken toe volgens jouw strategie, reflecteer je op de impact en krijg je support van coaches. Zo pas jij je nieuwe vaardigheden toe in de praktijk, om sociale media inclusiever en veiliger te maken!

Op de hoogte blijven?

Deelname is gratis en toegankelijk voor iedereen binnen de leeftijdsgroep 18-30 jaar. Wil je meedoen? Meld je hier aan voor de nieuwe trainingen die in de week van 6 mei van start gaan. De deadline voor registratie is zondag 28 april. 

Research Report: Racist Discourse on Dutch Instagram

The Digital Us 2024 Racist Discourse on Dutch Instagram Online

Social media is becoming an increasingly toxic space for young people in general and for people of color in particular. Most of us agree that we need to put a stop to the normalization of racist content and create a safer, more inclusive online environment for all. But how can we effectively do so?

The Sharing Perspectives Foundation and Build Up believe the answer lies in dialogue. By engaging in open and honest conversations and by posting alternative, unifying narratives, we can foster empathy and understanding while dismantling harmful beliefs and stereotypes. This theory forms the foundation on which we build The Digital Us: an online training program designed to empower young people to intervene in racist discourse on social media. The Digital Us brings together people who have experienced racism online with those who have not. It offers young people a safe online space to engage in conversations around topics such as ethnicity, representation and privilege. Together, they learn how to best go about intervening in racist debates. Bystanders become upstanders, and the burden of addressing online racism is no longer solely on the shoulders of its victims.

The findings of this research, which focused on Dutch Instagram, unequivocally reaffirms the relevance and importance of The Digital Us, with nearly 4% of the 309,083 comments in our dataset found to be likely racist.

The social media analysis also provides us with valuable insights, including:

– National news media attract the largest number of racist comments;

– News reports about crime are the most common and also attract the most racist comments;

– A disproportionate number of racist comments are posted under messages about Islam;

Each type of racist commentary follows specific discursive patterns. For more findings, check out the full report here: The Digital Us 2024 Racist Discourse on Dutch Instagram Online.

Wie wij zijn

The Digital Us is een project van Stichting Sharing Perspectives en Build Up en is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21, Stichting Democratie & Media, VSBfonds en vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met het projectteam.